Vaktija za danas. IGBD

(FOTO) Vaktija za Sarajevo i ostale gradove BiH: Pogledajte vrijeme sehura i iftara

Vaktija za danas

Bajram-namaz će se klanjati u 5:43 sati. Značajni Datumi i kratko objašnjenje Nova hidžretska godina Nova godina muslimanskoga kalendara nastupa 1. Dan pobjede na Bedru Druge godine po preseljenju hidžri Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega, iz Meke u Medinu, odnosno 624. Samo rođenje Božijeg Poslanika bilo je inspiracija pjesnicima da napišu spjevove - mevlude u kojima kroz stih opisuju vrijeme u kojem se rodio Muhammed, a. Kurban bajram traje četiri dana. Tada se Kurban bajram slavi u vrijeme najčvršće ujedinjenosti ljudskih duša oko zajedničkog cilja.

Next

IGBD

Vaktija za danas

Na miradžu su objavljena posljednja dva stavka poglavlja El-Bekare, naređeno je pet dnevnih namaza muslimanima, a kao uspomena na razgovor vođen na miradžu u namazu se uči tkzv. Kada je riječ o kurbanu, treba reći da kod Bošnjaka postoji, reklo bi se, neka posebna vrsta kulta kurbana. Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka. To se običavalo raditi naročito prvi dan Ramazanskog bajrama. Naime, u narodu postoje razna vjerovanja i uvjerenja da klanje kurbana otklanja bolesti, nesreće i druge nedaće u životu onoga koji ga kolje te životu njegove porodice i sl. Za ovaj blagdan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogat objed za goste. Danas je u nas običaj da i žene prilikom Bajrama sve više zijaret čine mezare svojih bližnjih, što ranije nije bio običaj.

Next

Vjerski praznik : Kada je Kurban Bajram? 2020

Vaktija za danas

Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur'ana, najveće milosti ikad darovane. Mevlud Posljednji Božiji poslanik Muhamed, neka je spas i mir Božiji na njega, rođen je u ponedjeljak, 12. For more information, read our on qiyam. Osim toga, običaj je da se od takvih kurbana, koji se kolju za duše mrtvih, kako onih koji se kolju uoči Bajrama tako i onih koji se na Bajram kolju, sve meso dijeli isključivo siromasima, kako bi oni što bolje osjetili i proveli Bajram. Ramazanski Bajram Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika mubarek dana, dva bajrama - Ramazanski i Kurban-bajram.

Next

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike

Vaktija za danas

On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. To se najbolje vidi za vrijeme Hadža. Pucalo se iz lovačkih pušaka s kućnih prozora, i to mecima punjenim samo barutom, koji bi se za to posebno pripremali. Spravlja se tako da se stavi više vrsta voća i povrća i tako napravi smjesa kao znak sjećanja na Nuha, neka je spas i mir Božiji na njega, koji je, po predanjima, u svoju lađu ukrcao po par od svega živoga. Molim vas da vodite racuna da te mape i sveske ne izgube i da ih svaki put ponesu sa sobom, to je vazno. Lejletu'r-regaib To je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda, neka je spas i mir Božiji na njega. Evo u i čemu u se to ogleda: poznato je da je klanje kurbana, po islamskim propisima, za one koji ispunjavaju imovinske i druge uvjete, drugostepena islamska dužnost.

Next

Vjerski praznik : Kada je Kurban Bajram? 2020

Vaktija za danas

Mjesec ramazan, koji u islamskom kalendaru označava vrijeme posta, počinje večeras u 20:22 sati zalaskom sunca, a vjernici muslimani u BiH će u toku ovog mjeseca u prosjeku postiti 18 sati. Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu. Ovaj događaj je opisan u Bibliji tj. To je praznik koji je u uskoj vezi sa obavljanjem hadža i klanja kurbana. Ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur'ana.

Next

Vremena za namaz širom svijeta

Vaktija za danas

Iskustva, zaključci i odluke donesene na skupštini Medžlisa 1 će pomoći u organizaciji preostale tri skupštine medžlisa. Na kalendaru su i neki dogadjaji koji se dešavaju u našim džematima. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je, neka je mir i spas Božiji na njega, napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti. Taj se običaj provodi u Zvorniku i kurbani se dovode i kolju na Kuli kod Kaimijinog turbeta, gdje se nalaze i mezari umrlih, za čije se duše kolju. Proslog vikenda zapoceli smo s mektebskom nastavom.

Next

Vjerski praznik : Kada je Kurban Bajram? 2020

Vaktija za danas

Po njemu se kurbani za umrle kolju uoči Kurban-bajrama, i to u mezarlucima u kojima su imenovani mrtvi sahranjeni. Muslimani Kurban bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Zu-I-hidždžeta islamske lunarne godine i traje četiri dana. Gradovi bivaju okićeni i ukrašeni, svuda se upriličuju božićni sajmovi na kojima centralni dio zauzimaju božićne jaslice koje pokušavaju da dočaraju sliku rođenja Isa a. You can find this option of 'Change Settings' from Top Search bar setting link on right side or from today prayer times card. Lejletu-l-bedr nastupa u akšam 11. Elhamdulillah, upisao se veliki broj djece.

Next

Islamski centar Bošnjaka u Austriji

Vaktija za danas

In the standard method which is used by Imamas Shafii, Hanbali, and Maliki the Asr prayer time starts when the shadow of an object is equivalent to its height, whereas in the Hanafi method the Asr prayer time starts when the shadow of an object is twice its height. Jeumul ašura Deseti dan mjeseca muharrema naziva se Danom Ašure. Zajednički bajramski običaji Običaji koji su zajednički za oba bajrama mogli bi se ukratko ovako opisati: Za bajrame se pripremaju da ih što ljepše dočekaju i provedu podjednako stari i mladi, bogati i siromašni, svaki na svoj način i prema svojim mogućnostima i običajima. Na selima je doskoro bio običaj da ujutro, na bajrame, hodaju bubnjari i svirači od kuće do kuće, bubaju i sviraju na svojim bubnjevima i sviralama, a domaćini ih časte i darivaju. Lejletul-Kadr Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur'ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovo je postao tradicionalni program, koji je ove godine bio centralna manifestacija u džematu povodom rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a.

Next